Ansiktszonterapi

Ansiktszonterapi (förkortas här till AZT) är en modern behandlingsteknik med rötterna i orientalisk medicin. Metoden strävar efter att i huvudsak behandla sjukdomsorsaken. Istället för fokusering på symptombehandling analyseras de fysiska, organiska och de emotionella tillstånd som är grunden till sjukdomar och symptom av olika slag. Metoden har utvecklats under en lång period av forskning och är en kombination av orientalisk medicin och zonterapiteknik från Sydamerikanska indianstammar samt modern neuroanatomisk forskning.

Vid stimulering av olika zoner och punkter i ansiktet och kraniet är det möjligt att sända impulser via det centrala nervsystemet till ett specifikt organ, öka blodcirkulationen, balansera kemin i kroppen och samtidigt även påverka de emotionella aspekterna.

AZT är även en skönhetsbehandling eftersom den ökade blodcirkulationen i ansiktet gör att huden blir fräschare och rynkor motverkas. Behandlingen brukar upplevas avslappnande och stimulerande på samma gång. AZT fungerar även förebyggande och passar till allt från värk, migrän, trötthet och stress till hudproblem, mag- och ryggproblem, hjärnskador mm.

Metodens grundare Lone Sorensen Lopez har arbetat och forskat i ca 30 år inom zonterapi, akupunktur, kinesiologi samt neurologi. År 2001 belönades hon, som enda terapeut i världen, med 3 utmärkelser av en underorganisation till WHO för sitt arbete. Samma år blev hennes metod erkänd av den Danska statens behandlingscenter för hjärnskadade. År 2003 inleddes med initiativ av Rikshospitalet i Köpenhamn ett forskningsprojekt om metodens effekter.